Taina on luonut yhteyksiä jo 49 vuotta – samassa työpaikassa

11.3.2022 | Lukuaika 4 min

Taina Tuomi aloitti Fonectalla jo ennen kuin yritystä oikeastaan edes oli olemassa. Nyt hän on IT Service Manager ICT-tiimissä ja sanoo lepäilevänsä laakereillaan – käynnissä on tehtäviensiirto ennen eläkepäiviä.

Taina Tuomi on ollut ”erittäin laajan laskuopin” mukaan Fonectalla jo 49 vuotta. Rakkaat kollegat muistavatkin vitsailla, että se on hieno saavutus 20-vuotiaassa yrityksessä.

Mutta totta se on: Taina aloitti kesätöissä 15-vuotiaana valtion posti- ja lennätinlaitoksella. Lähes puolen vuosikymmenen, yksityistämisen, muutamien yt:iden ja yritysnimien jälkeen hän työskentelee edelleen samassa työpaikassa – nyt nimeltään Fonecta.

Nopea, vikkelä ja itsenäinen

Jo ensimmäisessä pestissä tarvittiin vikkelät sormet ja nopeaa kirjoitustaitoa, sillä Taina lähetti telex-viestejä.

”Ensimmäisenä minun piti opetella kymmensormijärjestelmä. Kävinkin koulun ohella harjoittelemassa kirjoittamista 100 tuntia”, Taina kertoo.

Teksti kulki reikänauhan avulla päätelaitteelta toiselle erityisellä telex-yhteydellä. Vasta myöhemmin faksit välitettiin puhelinlinjoja pitkin.

”Meillä oli toimipaikka Helsingissä Postitalolla. Sinne saattoi joku yrityksen edustaja tulla paikan päälle tuomaan viestin, joka meidän sitten piti lähettää vaikka ulkomaille. Kirjoitimme tekstin reikänauhalle ja lähetimme eteenpäin. Oli ilmeisen kallista hankkia yhteyksiä ja laitteita, joten me autoimme näin viestin viemisessä ihan konkreettisesti.”

Toisen posti- ja lennätinlaitoskesän jälkeen Tainan vanhemmat päättivät muuttaa Joensuuhun. Iso päätös olla muuttamatta mukana syntyi 16-vuotiaan helsinkiläisen varmuudella.

”Mikään mahti ei saanut minua muuttamaan sinne tuppukylään, se oli aivan mahdoton ajatus. Siskoni on minua vuotta vanhempi ja hän oli samassa paikassa töissä. Kun minuakin oli jo pyydetty vakitöihin, jäimme kahdestaan Helsinkiin ja lopetin keskikoulun. Isä hommasi meille asunnon ja sinne me jäätiin.”

Historiaa kirjoittamassa ETYKissä

Taina on nähnyt Fonectalla ja sen edeltäjäyrityksissä kaiken, myös useiden valtakausien alkamisen tai päättymisen. Telex, faksi, lankapuhelin, paperinen puhelinluettelo, toimitusjohtajat. Kaikki ne ovat vaihtuneet, mutta Taina on pysynyt.

Aivan työuransa alkuvuosista Tainalla on upea kokemus: kansainvälinen ETYK-huippukokous.

”Vuonna 1975 olin 18-vuotias ja nopea kirjoittaja, joten minua tarvittiin. Olimme Finlandia-talolla, jossa oli lehdistökeskus. Silloin kaikki lehtijutut lähetettiin telexillä lehtiin, eikä toimittajilla ollut omia yhteyksiä. He kirjoittivat artikkelit ensin kirjoituskoneella ja me sitten lähetimme ne toimituksiin”, Taina muistelee.

ETYK-kokous oli historiallinen ja poikkeuksellinen tapahtuma paitsi Euroopalle myös Helsingille ja helsinkiläisille.

”Oli tosi hienoa päästä sinne mukaan ja tavata itsekin valtionpäämiehiä. Minun piti ostaa hamekin, sillä minulla ei ollut yhtään ja siellä naisilla piti olla sellainen.”

Ensimmäiset vuodet Taina teki kolmivuorotyötä. Lasten synnyttyä hän siirtyi päivätyöhön Postitalon vastauspalveluun. Siellä hoidettiin niin sanottua yritysten ylivuotoa: saman työpäivän aikana ehti ottaa puhelimessa vastaan niin hotellivarauksia kuin öljy- tai lehtitilauksiakin.

Kiinnostuitko Fonectasta työpaikkana?

Katso avoimet työpaikat!

Itsenäisyys ja tiimityö innostavat

Taina on uransa aikana lähettänyt vain yhden virallisen työhakemuksen. Sillä hän päätyi lennätinajoilta tutun Tuomisen Maken assistentiksi. Siitä lähtien hän onkin työskennellyt enimmäkseen juuri assistenttina.

Varsinaisen Fonectan aikana – ne viimeiset 20 vuotta – hänen kädenjälkensä on ulottunut koko yritykseen. Viimeisin suuri urakka oli 70 hengen Helsingin-toimiston muutto Pasilasta Triplaan.

Digitalisoituminen leimaa Fonectan historiaa ja koko Tainan työuraa. Teknologian kehitys on ollut hänen mielestään ”ihan älytöntä”.

”Olen aina ollut valmis opettelemaan uutta. Jo lennättimen aikaan olimme ensimmäisenä opettelemassa vaikka telefaxin käyttöä. Joillekin oli iso peikko, jos tuli joku uusi vempain, mutta itse olen aina ollut innokkaana opiskelemassa kaikki uudet jutut. Ja niitähän on kyllä tullut!”

Silti merkittävin muutos työelämässä liittyy hänen mielestään itse työn tekemiseen. Nyt on tosi hyvä meininki ja työntekijöistä pidetään huolta paremmin kuin menneinä vuosina.

”Lennättimessä esimerkiksi kaikki oli hyvin tarkkaan aikataulutettua. Puoli vuoroa tehtiin yhtä hommaa ja puoli vuoroa toista. Esimiehet kyttäsivät, eikä ollut omaa vapautta päättää. Nythän maailma on ihan toinen. Olen ollut vuosikausia ihan itseohjautuva, eivätkä esimiehet välttämättä edes tiedä, mitä teen.”

Vaikka itsenäisyys sopii Tainalle, viime vuodet hän on nauttinut nimenomaan tiimityöstä. Assistentin työt tuppaavat olemaan yksinäistä tekemistä, ja on ollut ilo olla osa 17-henkistä ICT-tiimiä.

Syksyllä leikitään

Kesäkuun ensimmäisenä päivänä on kulunut tasan 49 vuotta Tainan varsinaisen työsuhteen alkamisesta. Silloin hän jää eläkkeelle.

Ensimmäinen lapsenlapsi on nyt puolivuotias. Lapsen äidin pitää palata työelämään, ja ”mummia on jo vähän buukattu”. Tainalla saattaakin olla syksyllä edessä mukavaa aikaa ihan tuoreen tiimiläisen kaverina.

Mitenhän Fonectalla pärjätään ilman Tainaa?