Kannattaako pienyrittäjän tehdä WordPress-kotisivut itse – edut ja haitat

15.8.2022 | Lukuaika 5 min

Kotisivut ovat yrityksen digitaalinen ydin ja kotipesä. Yhä useammin ne sisältävät myös verkkokaupan, niiden on löydyttävä verkosta ja palveltava asiakkaita jouhevasti. Siksi vaihtoehtojen huolellinen vertailu on tarpeen, kun tarvitset yrityksellesi kotisivut.

Tässä artikkelissa autamme sinua eteenpäin verkkosivuratkaisun valinnassa kertomalla WordPressin tärkeimmistä ominaisuuksista, eduista ja miinuspuolista pienyrittäjän näkökulmasta.

WordPressin perusominaisuudet

WordPress on maailman suosituin sisällönhallintajärjestelmä (CMS). Alunperin blogeille perustettu WordPress on vuosien varrella kasvanut monikäyttöiseksi alustaksi niin pienille kuin suurille www-sivuille.

WordPressin suuri suosio perustuu pitkälti sen kahteen perusominaisuuteen:

  • WordPress perustuu avoimeen lähdekoodiin – eli on käyttäjän vapaasti muokattavissa.
  • WordPress-alusta on ilmainen käyttää (mutta sinun tulee itse hankkia domain ja webhotelli).

Nämä perusominaisuudet muotoutuvat sekä eduiksi että haasteiksi yrittäjän näkökulmasta, riippuen omasta taito- ja kokemustasosta. Siksi on tärkeää punnita osaamistaan ja ajankäyttöään, kun valitsee sopivinta kotisivualustaa yritykselleen.

WordPress-kotisivujen tekeminen itse: edut

Ilmainen alusta

Yksi kiistämätön etu ja houkutin monelle on se, että alusta on ilmainen. Kunhan sinulla on domain ja webhotelli, voit tehdä WordPress-sivut itse aivan ilmaiseksi. Domain ja webhotelli tosin sisältävät aina jonkinlaiset vuosikulut.

Hakukoneystävällinen ja hyvä suorituskyky

WordPress on hakukoneystävällinen alusta, joten se tarjoaa hyvät valmiudet orgaanisesti Googlen hakutuloksissa pärjäävien sivustojen suunnitteluun. Alustalla on myös hyvä suorituskyky, mikä tarkoittaa puolestaan nopeita sivuston latausaikoja – ja tämä taas on seikka, jota Google tarkkailee järjestäessään sivuja paremmuusjärjestykseen hakutuloksissaan.

Monipuolinen ja muokkautuva

Alustan monipuolisuus ja muokattavuus mahdollistaa sen taipumisen monenlaiseen käyttöön, oli kyseessä sitten pienet tai laajat kotisivut, verkkokauppa, blogi, tai jotain muuta.

Lisäosia ja ulkoasuteemoja on saatavilla lähes rajaton määrä, ja muokkausmahdollisuudet ovat kiinni vain mielikuvituksestasi.

Intuitiivinen

Alusta on tehty intuitiiviseksi, joten sillä on helppo luoda sisältöä, ja saat suhteellisen helposti rakennettua hyvännäköiset, teknisesti tämän päivän vaatimuksia vastaavat kotisivut.

Osaajia ja ohjeita saatavilla

Koska WordPress on maailman suosituin CMS, on internet täynnä sivupohjia, ohjeita, vinkkejä ja keskustelufoorumeita, mistä saa apua WordPress-sivujen luonnissa aina visuaalisista seikoista teknisiin pulmiin.

WordPress-kotisivujen tekeminen itse: haasteet

Kaikella on aina kääntöpuolensa, ja siksi on hyvä tarkastella WordPress-sivujen tekemistä itse sieltä toiselta puolelta, etenkin kiireisen pienyrittäjän näkökulmasta.

Vastuu kuvista, teksteistä ja sivuston ulkoasusta

Muokkautuvaisella ja monipuolisella alustalla on helppo tehdä kotisivut, mutta jotain pohjatietoa ja -taitoa on hyvä olla. Muuten törmää yllättävän usein pulmiin, joita selvitellessä voi vierähtää monta tärkeää työtuntia.
Sinun tulee valita ja muokata kaikki kuvat itse, sekä kirjoittaa myyvät, hakukoneystävälliset ja yritystäsi kuvaavat tekstit. Ensi alkuun se kuulostaa ehkä helpolta ja nopealta tehtävältä. Usein työhön ryhdyttyään huomaa kuitenkin, että tuo kaikki on yllättävän aikaavievää puuhaa, mikäli sivuista haluaa rakentaa laadukkaat ja kutsuvat.
Lisäosia ja pohjia on tarjolla ääretön määrä, mutta jos kokemusta eikä aikaa ole paljon, saattaa vaihtoehtojen viidakko tuntua ahdistavan suurelta.

Vastuu teknisistä asioista

Kun teet WordPress-sivut itse, olet vastuussa ihan kaikesta itse. Teknisiin vastuisiin kuuluu esimerkiksi sivuston päivitys, lisäosien päivitys, tietoturva, webhotelli, ja näihin liittyvien ongelmien ratkominen.
Wordpressissä tunnettuja ongelmien aiheuttajia ovat juuri nuo monenmoiset lisäosat. Vika lisäosassa saattaa vaikuttaa koko sivuston toimivuuteen, ja ongelman paikantaminen voi olla haastavaa.
Jos lisäosia on sivustolla paljon, ne alkavat myös hidastaa sivuston suorituskykyä, mikä taas syö suorituskyvyn tarjoamia hyötyjä Googlen orgaanisen näkyvyyden suhteen.
Wordpressin alustaan ja lisäosiin tulee myös jatkuvasti tärkeitä päivityksiä sivuston toimivuuden ja tietoturvan takaamiseksi. Ne voi toki automatisoida, mutta joskus päivitykset aiheuttavatkin sen, että sivusto ei toimi enää sen jälkeen.

Mitä tehdä näissä tilanteissa? Umpikujassa tekisi mieli kilauttaa asiakastukeen, mutta suomenkielistä tukea ei ole saatavilla. Netistä toki löytyy googlaamalla paljon ohjeita ja keskustelufoorumeita, ja näiden avulla saatat saada asian itse ratkaisua. Matkalla saattaa myös kulua useampi kuppi kahvia ja voimasanoja, ja syntyä pari harmaata hiusta.
Niin teknisiin haasteisiin kuin sisällön ja visuaalisen puolen muokkaamiseen voi toki palkata ammattilaisapua hädän tullen, mutta siinä kohtaa ilmainen WordPress-ratkaisu muuttuu äkkiä roimasti kalliimmaksi.

Pienyrittäjän kotisivut helposti ja laadukkaasti

WordPress on muokkautuva ja monipuolinen vaihtoehto yrityksen kotisivualustaksi. Jos olet kiireinen pienyrittäjä, on sinulla hyvä silti olla perusosaamista kotisivujen tekemisestä, niin teknisistä asioista kuin visuaalisen maailman ja tekstien luomisesta.

Laadukkaiden kotisivujen luominen ja ylläpito helpoimmallakin työkalulla vie aikaa. Etenkin ongelmatilanteissa on tärkeää, että apua on helposti saatavilla. Ja kun oman yritystoiminnan pyörittäminen on prioriteettilistan kärjessä, on vaikeaa lohkaista vaadittavaa aikaa kotisivujen rakentamiseen ja kehittämiseen – etenkin niin, että lopputulos on laadukas.

Avaimet käteen -kotisivut on monen pienyrittäjän ratkaisu

Avaimet käteen -palvelussa yrittäjälle toteutetaan haastattelun perusteella hänen toiveitaan ja liiketoimintatavoitteitaan vastaavat kotisivut ammattilaisten toimesta. Yrittäjä saa vaikuttaa sivustoprosessissa niin, että on julkaistava sivusto vastaa omia tarpeita ja toiveita.

Avaimet käteen -sivuja on helppo itse päivittää, mutta itse ei tarvitse osata katsoa ns. konepellin alle, vaan teknisissä pulmissa voi ottaa yhteyttä asiakastukeen. Muun muassa näistä syistä yhä useampi pienyrittäjä valitsee Avaimet käteen -kotisivut.

Esimerkiksi Fonectan Avaimet käteen -kotisivuasiakkaita palvelee suomalainen asiakastuki. Täältä voit myös tutustua Fonectan tarjoamiin Avaimet käteen -kotisivuratkaisuihin, jotka palvelevat jo satoja ja tuhansia pieniä ja suuria suomalaisia yrittäjiä.