Myyjästä asiakaskokemuspäälliköksi – Henna on tehnyt itsensä näköistä uraa Fonectalla

18.10.2022 | Lukuaika 5 min

Henna Knuutila on 12 vuodessa ollut jo useissa eri työtehtävissä Fonectalla. Koko jengi on tsempannut, kun hän on opiskellut ja kasvanut asiakaskokemuksen ammattilaiseksi.

Moni meistä muotoilee työelämäänsä aktiivisesti itse: opiskelemme ja kouluttaudumme tavoitteellisesti sekä hakeudumme uusiin, kiinnostaviin tehtäviin vaihtamalla työnantajaa.

Henna Knuutila on muotoillut työuraansa saman työnantajan leivissä. Hän on ruokkinut muutoksia aktiivisella opiskelulla, omalla uteliaisuudella ja oikeaan aikaan kerrotuilla kiinnostuksen kohteilla.

“Olen ollut Fonectalla nyt yhtäjaksoisesti 10 vuotta. Täällä saa tehdä itsensä näköistä uraa, ja tänä aikana olen ollut monissa liemissä”, Henna Knuutila kertoo nauraen.

Pitkä pätkä johtamista

Hennasta tuli ensimmäistä kertaa fonectalainen vuonna 2009, kun hän työskenteli puhelinmyyntiin keskittyneessä hakukoneyhtiö Vihtorissa. Pari vuotta myöhemmin hän lähti opettelemaan yrittäjyyttä, markkinointia ja myyntiä vähittäismyynnin alalla toimineeseen perheyritykseen, mutta yritysmaailma ei ollut hänen juttunsa. Henna palasi Fonectaan vuokratekijänä copywriteriksi kirjoittamaan sisältöjä.

Kun 2012 asiakasvastuullisten tiimiin aukeni lähijohtajapaikka, Henna päätti hakea sitä ja “katsoa kuinka käy”. Hyvinhän siinä kävi – asiakaspalvelutiimejä vetäessä vierähti kymmenisen vuotta.

Hennan urakehitys on aika tavanomainen Fonectalla, sillä valtaosa henkilöstöstä tulee ensin töihin myyntiin. Kehitykseen ja tehtävämuutoksiin halutaan aina antaa mahdollisuus, ja siksi kaikki paikat avataan myös sisäiseen hakuun.

Työ, jota ei ollut olemassa – vielä

Henna suoritti johtamisen erikoisammattitutkinnon 2019 ja aloitti seuraavassa tammikuussa liiketalouden tradenomiopinnot Centria-ammattikorkeakoulussa. Organisaatiomuutoksen kautta hän oli myös siirtynyt vastaamaan koko Fonectan asiakaspalvelusta.

Sitten kesällä avautui Hennan uusiin opintoihin liittyvä paikka viestintä- ja markkinointitiimissä. “Hain tehtävää kasvumarkkinoinnissa, ja työhaastattelussa kysyttiin, mitä osaan.”

Monen vuoden kokemus myynnistä ja Fonectan asiakasrajapinnasta teki vaikutuksen haastattelijoihin. Lisäksi liiketalouden, markkinoinnin ja palvelumuotoilun opiskelu oli tuonut Hennalle varmuutta ja lisätaitoja.

“Minulle sanottiin, että me tarvitaan just sua, ja uusi rooli rakennettiin vahvuuksieni mukaan.”

Niinpä Henna aloitti viime vuonna markkinointi- ja viestintätiimissä Fonectan asiakaskokemuspäällikkönä ja työskentelee nyt “asiakkaan hattu päässä”.

“On hienoa päästä kehittämään sitä, miten palvelemme meidän asiakkaitamme. Pääsin kehittämään asiakaskokemusta frontista backin puolelle.”

Vanha koira oppii tuoreimmat temput

Hennan tradenomitutkinto on opinnäytetyön loppusilausta vaille valmis. Opiskelemisesta on aina hyötyä – myös kokeneelle työntekijälle ja ympäröivälle organisaatiollekin.

“Moni opiskelee tutkinnon nuorena, mutta kun valmistun näin 43-vuotiaana, minulla on uusimmat tiedot eikä tutkintoni ole 15 vuoden takaa.”
Fonectalaisten työ on vaativaa, sillä digimarkkinointi on nopeasti kehittyvä edelläkävijäala. Työntekijöiden onkin hyvä pysyä liikkeessä mukana. Hennalle se on helppoa.

“Opiskelu on minulle vähän kuin harrastus. Pieniä taukoja on, mutta sitten tulee aina joku kurssi siihen”, Henna sanoo nauraen.

Fonectalla halutaan aidosti, että jokaisen oma innostus säilyy ja töihin on aina kiva fiilis tulla. Siksi opiskeluun kannustetaan: jokainen työntekijä voi käyttää neljä tuntia kuukaudessa työajasta opiskeluun tai ammatillisen osaamisen omatoimiseen kehittämiseen. Opintovapaalla on nytkin useita työntekijöitä.

Henna on saanut sovitettua omatahtisen opiskelun ja työn helposti yhteen. Opiskelu on edennyt vapaa-ajalla, ja lomalla hän on “ottanut enemmän opiskelumoodia”.

“Opinnäytetyön teen Fonectalle. Motivoi ihan eri tavalla, kun teen opparin siitä työstä mitä teen.”

Vaihtelevia työtehtäviä digitalisaation pyörteissä

Henna arvostaa työnantajansa tukea uralleen, eikä hän ole yksin. Great Place to Work -arvioinnissa vuonna 2021 fonectalaiset kiittivät sitä, miten Fonectalla tarjotaan koulutusmahdollisuuksia, resursseja ja työvälineitä sekä miten yrityksessä arvostetaan ammatillisia saavutuksia.

Fonectan HR-asiantuntija Pauliina Kaipainen sanoo, että 20-vuotiaasta yrityksestä löytyy sekä pitkää että tuoretta työuraa. Vaikka digimarkkinointi on toimialana melko uusi ja moni tulevaisuuden huippu vasta uransa alussa, yrityksessä on vahvoja rooleja myös kokeneille ammattilaisille. Osa on viihtynyt samassa tehtävässä tai tiimissä pitkäänkin, sillä työ itsessään on ollut liikkeessä.

“’Pieni’ digitalisaatio on tapahtunut tässä 10 vuoden sisällä, ja tehtävää vaihtamatta on työnkuva saattanut vaihtua itsestään”, sanoo Pauliina.
Pieni digitalisaatio on siis ironiaa – Fonecta, sen toimintaympäristö ja myös yrityksen tarjoamat palvelut ovat viime vuosina kokeneet ison mullistuksen.

Elämäntilanteet ja kiinnostuksen kohteet ehtivät muuttua

Rakenteita ja työtehtäviä toki kehitetään Fonectalla muistakin syistä. Tavoitteena on löytää mahdollisimman toimiva kokonaisuus myös silloin, kun työntekijän elämässä tai vaikka terveydessä tapahtuu odottamaton muutos. Elämänvaiheet ovat hyvin erilaisia jo ihan ikähaitarin ansiosta.

“Keski-ikä meillä on 40, ja suurin osa työntekijöistä on 30–50-vuotiaita. Nuorimmat työntekijämme ovat noin kaksikymppisiä, vanhimmat lähestyvät eläkeikää.”

One-to-one- ja kehityskeskustelut lähijohtajan kanssa ovat yleensä ensimmäinen paikka, missä osaamisen kehittämiseen ja urapolkuun liittyvät toiveet lausutaan ääneen.

“Monesti se vaatii yksilön omaa panosta ja sen, että hän itse aktiivisesti kehittää osaamistaan tai edistää uramuutosta. Muutos toteutuu tietenkin helpoimmin, kun oma tahto ja Fonectan suunta ja tavoitteet menevät yhteen”, Pauliina päättää.

Fonectalla panostetaan henkilöstöön ja työhyvinvointiin. Osoituksena tästä saimme joulukuussa 2021 Great Place to Work -sertifikaatin osoituksena hyvästä työpaikasta. Yli 75 % Fonectan työntekijöistä arvioi Fonectan olevan hyvä työpaikka.

Haluatko töihin Fonectalle? Lue lisää Fonectasta työpaikkana ja tsekkaa avoimet paikat.