Mikä on WooCommerce-verkkokauppa?

16.1.2023 | Lukuaika 4 min

Maksupalveluntarjoaja Paytrailin vuosittaisen ”Verkkokauppa-alustat Suomessa” -raportin mukaan WooCommercen markkinaosuus Suomessa on 19 % ja se onkin heidän tutkimuksessaan piikkipaikalla. Tässä artikkelissa käydään tarkemmin läpi WooCommercea alustana.

WooCommerce lyhyesti

WooCommerce on vuonna 2011 julkaistu, avoimen lähdekoodin verkkokauppa-alusta, joka on lisäosa Maailman käytetyimmälle verkkosivalustalle WordPressille. WooCommerce on suunniteltu erikokoisille verkkokaupoille ja se soveltuu useille eri liiketoiminnoille sen räätälöitävyyden vuoksi. Itse WooCommerce-laajennus on ilmainen käyttää, mutta WordPress ja WooCommerce vaativat palvelintilan.

WooCommercella on vahva markkinaosuus verkkokaupoista sekä Suomessa (19 %), että Maailmalla (n. 29 %) ja käyttäjiä on miljoonia. WooCommercelle on Suomessa satoja kehittäjiä ja maailmalla kymmeniä tuhansia. WooCommerce laajenee erilaisilla lisäosilla, joita kehittävät tuhannet kehittäjät.

WooCommerce hinnoittelu

Itse WordPress tai WooCommerce ei maksa mitään. WooCommerce ei myöskään ota komissioita. Asennusta varten tarvitset kuitenkin palvelintilan ja tässä ei kannata säästää kun tekee verkkokauppaliiketoimintaa. WooCommercelle optimoitujen palvelintilojen hinnat ovat noin 30-100 € / kuukausi riippuen liikennemääristä.

Lisäksi kuukausikuluihin tulee myös toiminnallisuuksia tuovien eri pluginien kuukausi- tai vuosimaksut kuten Shopifyssä applikaatiot. Plugarien hinnat vaihtelevat n. 10 – 700 €/vuosi välillä. Keskimäärin verkkokauppa-asiakkaillamme on noin 100 €/kk edestä erilaisia plugareita.

WooCommercen plugareita voi jatkokehittää ja kustomoida itse niin halutessaan, koska ne ovat avointa lähdekoodia.

Plugarit eroavat lähtökohtaisesti hieman Shopifyn applikaatioista. WooCommercen plugarit vaativat yleensä enemmän työtä käyttöönotossa mm. tyylittelyjen osalta eli plugarien käyttöönotto ei välttämättä onnistu ilman kooditaitoja. Mutta toisaalta taasen WooCommercen plugareita voi jatkokehittää ja kustomoida itse niin halutessaan, koska ne ovat avointa lähdekoodia.

Jos et omaa koodiosaamista niin WooCommercen kanssa lähtökohtaisesti tarvitset kumppanin, joka auttaa verkkokaupan jatkokehityksessä. WooCommerceen tulee kuukausittaisia tietoturvapäivityksiä, jotka saattavat hajoittaa esimerkiksi asiakkaalle näkyviä käyttöliittymiä, joten nämä teettävät ylläpitotyötä.

WooCommerce vahvuudet

 • Avointa lähdekoodia, todella räätälöitävissä. Soveltuu lähes mille vain liiketoiminnalle muokattavuutensa takia.
 • Todella hyvä sisällönhallinnan kanssa. WordPress oli alkujaan blogialusta, joten sisällönhallintaan on panostettu paljon ja siihen on hyvät työkalut. Jos sisältö on merkittävässä osassa verkkokauppaliiketoimintaa niin WooCommerce on yksi parhaista ratkaisuista. Lähes kaikkea sisältöä pystytään hallitsemaan ilman koodiosaamista. Pystyt esimerkiksi linkittämään sisältöjä helposti tuotteisiin ja toisin päin.
 • B2B-verkkokauppa. WooCommerce on huomattavasti paremmin räätälöitävissä ja siihen löytyy hyviä ratkaisuja esimerkiksi asiakaskohtaisten hinnoittelujen toteuttamiseen ja integroimiseen eri toiminnanohjausjärjestelmiin.
 • Ei komissioita. Alusta ei ota myynnistä komissiota, joten maksat vain lisäosista ja päivityksistä.
 • Nopea jatkokehittäminen plugineilla. Erilaisilla plugineilla laajennat verkkokauppasi toiminnallisuuksia kustannustehokkaasti, koska kaikkea ei tarvitse koodata itse. Toisaalta plugareita pystyt myös tarvittaessa räätälöimään. Applikaatiot ovat myös hieman edullisempia kuin Shopifyssä.
 • Täydellinen hallinta käyttöliittymistä. WooCommerce mahdollistaa kaikkien vaiheiden muokkaamisen brändisi mukaiseksi täysin vapaasti.
 • Helpompi hakukoneoptimointi. Paremmat työkalut hakukoneoptimointiin ja sisällöntuotantoon.
 • Paljon tekijöitä. Et ole loukussa yhden kumppanin kanssa.

WooCommercen haasteita

 • Vaatii palvelimen ja jonkun verran koodiosaamista. Tietoturvapäivityksia tulee kuukausittain ja ne vaativat yleensä teknistä osaamista. Tätä onneksi saa ostettua kumppaneilta, mutta tähän tulee budjetoida rahaa.
 • Teknisempi käyttää verkkokauppiaana. Tämä on osittain mielipidekysymys, mutta monet pitävät WooCommercea hieman hankalampana käyttää, koska lähes kaikki on kustomoitavissa ja mahdollisuuksia on niin paljon.
 • Tietoturvariskit. WooCommerce on hiukan riskisempi alusta tietoturvan näkökulmasta, koska kehittäjiä on paljon ja hallinta ei ole yhdessä kädessä. Tietoturvaongelmia ei kuitenkaan kannata liikaa pelätä, meidän asiakkaidemme kanssa ei vuosien saatossa ole kertaakaan ollut vaarallista tilannetta.

Millainen on WooCommerce -verkkokauppaprojekti?

Shopifyn saa pystyyn yksinkertaisimmillaan laittamalla luottokortin tiedot ja tekemällä asetukset kun taas WooCommerce vaatii hieman enemmän kehitysosaamista. Tyypillisesti WooCommercen käyttöönottoprojekti meillä sisältää seuraavat vaiheet:

 1. Tuotedataworkshop
 2. Designien suunnittelu
 3. Back-endin pystyttäminen ja teeman käyttöönotto (kustomoitu teemamme verkkokauppaa varten)
 4. Front-end koodaus eli designit verkkokauppaan
 5. Tuotteiden vienti verkkokauppaan
 6. Käytettävän navigaation suunnittelu & rakentaminen
 7. Tarvittavien plugarien asentaminen ja kustomoinnit
 8. Sosiaalisen median ja markkinointikanavien syötteiden tekeminen
 9. Veroasetukset
 10. Kieliasetukset sovitun mukaisesti
 11. Analytiikan käyttöönotto
 12. Koulutus

WooCommerce-verkkokauppaprojektin hintaluokka on alkaen 7 900 € sisältäen yllämainitut asiat.