Millaiset ovat Wix-kotisivut – edut ja haitat pienyrittäjän näkökulmasta

5.12.2022 | Lukuaika 5 min

Wix-kotisivut pienyrittäjälle: hyvät ja huonot puolet

Moni pienyrittäjä vertailee erilaisia kotisivukoneita etsiessään itselleen sopivaa verkkosivualustaa. Erilaiset kotisivukoneet houkuttelevia vaihtoehtoja kiireiselle yrittäjälle, etenkin jos kotisivut eivät ole megalomaaniset ja itsellä ei ole pitkälle jalostuneita koodaustaitoja tai -haluja.

Vertailu kuitenkin kannattaa, sillä kaikissa kotisivukoneissa on niin hyviä kuin huonoja puolia, ja eroavaisuuksia on niin kotisivukoneiden välillä, kuin verrattuna muihin verkkosivuratkaisuihin. Tässä artikkelissa kerromme Wix-kotisivujen ominaisuuksista pienyrittäjän näkökulmasta.

Wix perusominaisuudet

Wix on maailman suosituin kotisivukone yli 180 miljoonalla käyttäjällään ympäri maailman. Ominaisuuksia, jotka ovat vaikuttaneet sen suureen suosioon ovat varmasti etenkin helppokäyttöisyys ja monipuolisuus.

Wix soveltuu:

  • kotisivujen tekemiseen ilman minkäänlaista koodausosaamista
  • kotisivujen, verkkokaupan ja blogin tekemiseen.

Seuraavaksi jaamme Wix-kotisivujen tärkeimmät ominaisuudet plussiin ja miinuksiin pienyrittäjän näkökulmasta katsoen. Riippuu taidoistasi, kokemuksestasi ja resursseistasi, onko sinulle paras ratkaisu tehdä kotisivut itse, vai hankkia siihen ulkopuolista apua.

Wix-kotisivujen tekeminen itse: edut

Ilmainen ja monipuolinen kotisivualusta

Wixillä voit luoda itsellesi verkkosivut ilmaiseksi. Alusta taipuu niin kotisivuihin, blogiin kuin verkkokauppaan, mikä sitten onkaan sinun tarpeesi. On syytä huomauttaa, että ilmainen versio on Wixin perusversio, joka tarjoaa yksinkertaiset perustoiminnot käyttäjälleen. Vaativampiin tarpeisiin on olemassa erilaisia premium-vaihtoehtoja laajalla hinnoitteluskaalalla.

Valmiit sivupohjat

Wixillä on jopa 800 valmista sivupohjaa, joista käyttäjä voi valita omiin tarpeisiinsa ja yrityksen tyyliin sopivan, ja joita voit muokata edelleen itselle sopivaksi. Eli Wix on toteuttanut puolestasi virtuaalisen kotipesäsi kantavat rakenteet, ja voit itse sitten sisustaa ja maalata sen itsellesi mieleiseksi.

Drag & drop -editori

Wixin drag & drop- eli vedä ja pudota -editorin avulla sivujen rakentaminen on tehty helpoksi. Lisäät elementtejä sivulle raahaamalla ne hiirellä haluttuun paikkaan. Kaikkea ei siis tarvitse alkaa kokoamaan alusta alkaen kuin Ikean huonekaluja, vaan voit vain sijoitella elementit itselle sopiviin paikkoihin.

Helppo käyttää

Yleisesti ottaen Wix on tehty erittäin helpoksi käyttää, ja siksi se sisältää yllä mainitut simppelit drag & drop -ominaisuudet ja valikoiman sivupohjia. Sivujen sisällön yksinkertainen hakukoneoptimointi on helppoa, käyttöön on olemassa kattavat oppaat, ja sivuja on lähes mahdotonta saada “rikki” omalla toiminnallaan.

Wix-kotisivujen tekeminen itse: haasteet

Loputtomat vaihtoehdot

Vaikka 800 erilaista sivupohjaa muokkausmahdollisuuksineen kuulostaa aluksi upealta, voi todellisuus vetää hämilleen. Aloittelija voi päätyä äkkiä käyttämään tuntikausia navigoiden eri vaihtoehtojen suossa. Jos haluaa valmista nopeasti, ja omat taidot ovat muualla kuin koodauksessa ja sivuston visualisoinnissa, vähempikin valinnanvara yleensä riittää.

Suljettu lähdekoodi

Sen sijaan jos sinulla on taitoa ja intoa tehdä itse enemmänkin, voi Wixin suljettu lähdekoodi muodostua rajoitteeksi. Verrattuna esimerkiksi WordPressiin, on toiminnallisuuksia ja muokkausmahdollisuuksia julkaisujärjestelmässä huomattavasti vähemmän.

Suomalaista tukea ei saatavilla

Ennemmin tai myöhemmin tulee hetki, jolloin apua tarvitaan. Jokin ei toimi, tai et löydä vastausta pulmaasi itse selvittämällä. Wixin kanssa vaihtoehdot ovat silloin seuraavat: etsi itse vastaus kysymykseesi ohjeista, artikkeleista tai keskusteluryhmistä – tai jonota puhelimitse asiakaspalveluun. Wix tarjoaa puhelinpalvelua rajatulla kielivalikoimalla, kuten englanniksi ja ruotsiksi, mutta valitettavasti suomi ei ole yksi palvelukielistä. Myöskään sähköpostitse tukea ei ole saatavilla.

Kaikki pitää tehdä itse

Kotisivukoneen kanssa sivujen teko on tehty helpoksi, ja saat itse päättää kaikesta. Mutta sinun myös siis tarvitsee itse päättää kaikesta, ja tehdä kaikki. Huolehtia, että sivu näyttää hyvältä, ja toimii moitteetta myös mobiilissa. Kirjoittaa tekstit ja huolehtia, että ne on optimoitu löytymään hakukoneista. Pitää huoli, että sivuston navigaatio ja linkitykset ohjaavat asiakasta oikeaan suuntaan, rakentaa verkkokaupan tarjoama alusta loppuun, muistaa päivittää sivustoa jatkuvasti, ja niin edelleen.

Yrittäjän opas toimivien kotisivujen rakentamiseen

Lataa maksuton opas

Yrittäjä, onko sinulla aikaa?

On tärkeää punnita, onko sinulla yrittäjänä tähän kaikkeen varmasti aikaa. Millaiset resurssit sinulla on päivittäin tai viikottain? Pystytkö luomaan ja ylläpitämään kutsuvia, tehokkaita verkkosivuja samalla, kun hoidat yrityksesi muita tärkeitä toimintoja?

Kaunis ajatus rahansäästöstä muuttuu usein yrittäjän todellisuudeksi, jossa verkkosivujen rakentaminen ja ylläpito jäävät muiden prioriteettien jalkoihin. Tämä on etenkin pienyrittäjälle hankala tilanne, sillä verkkosivut ovat tänä päivänä ehdottoman tärkeä väylä näkyä, löytyä, tavoittaa ja vakuuttaa asiakkaat. Jos et ole verkossa, et ole olemassa. Ja jos yrityksen verkko-olemus on homssuinen ja ‘jotain sinne päin’, se ei vakuuta asiakasta, vaan usuttaa tutustumaan kilpailijoihin.

Tee itse tai ota avaimet käteen

Kotisivuasiassa ei ole yhtä oikeaa ratkaisua, sillä kaikki riippuu kunkin henkilökohtaisista taidoista, prioriteeteista ja resursseista. On lukuisia yrittäjiä, jotka tekevät ja ylläpitävät itse kotisivujaan. On myös lukuisia yrittäjiä, jotka valitsevat avaimet käteen -kotisivuratkaisun ammattilaisten toteuttamana, ja keskittävät oman energiansa ydintoimintaansa.

Avaimet käteen -kotisivut tarkoittavat yrittäjälle sitä, että hän saa täysin valmiit, tämän päivän teknisiä vaatimuksia, sekä toiveitaan ja liiketoimintatavoitteitaan vastaavat kotisivut ammattilaisten toimesta. Nämäkin sivut on rakennettu julkaisujärjestelmään, jota on helppo itse käyttää – mutta ongelmatilanteissa yrittäjä ei jää yksin. Esimerkiksi meillä Fonectalla suomenkielinen asiakastuki on aina valmiina palvelemaan ja auttamaan kotisivuasiakkaitamme.

Jos tällainen malli voisi olla ratkaisu myös sinulle, tutustu Avaimet käteen -kotisivuratkaisuihin, joita me Fonectalla toteutamme sadoille ja tuhansille suomalaisille yrittäjille ja yrityksille.