Tiesin heti, että Tintin kanssa haluan tehdä töitä!

11.3.2022 | Lukuaika 7 min

Näin Jaana ja Tintti ystävystyivät Fonectalla

Kun avaan Teams-kokouksen minuutin myöhässä, pulppuilee iloinen puheensorina jo kokouksessa. Huomaa, että Jaana Koivuviita ja Tintti Saarinen ovat paitsi tiimikavereita, myös toisensa parhaan työystävät, yhteistä taivalta on takana jo vähintään parisenkymmentä vuotta, Tintilla jopa 34! Molemmilla tulee tänä vuonna myös 20 Fonecta-vuotta täyteen.

Mutta mistä kaikki alkoi?

Naisten tarinoissa on monia niin samanlaisia piirteitä, että voisi jopa ajatella, että kohtalo toi heidät yhteen.

”Tiesimme toisistamme jo ennen Fonecta-aikoja”, Jaana kertoo ja Tintti jatkaa: ”Meidän molempien vanhemmista toinen oli töissä Telellä, tai PostiTelellä kuten se siihen aikaan oli, ja vanhempamme olivat nuorina olleet työn kautta hekin ystäviä.” Me molemmat haimme eri aikoihin Telelle kesätöihin, ja siellä emme vielä tehneet yhdessä töitä, mutta ajattele, oltiin siellä kuitenkin molemmat!”

”Olen Jaanaa vähän vanhempi, joten aloitin Telellä aiemmin. Äiti vihjasi, että voisi saada minulle työhaastattelun ja pääsin Posti-Telen numeropalveluun kesätöihin. Sillä tiellä tässä tavallaan vieläkin ollaan. Hauskaa oli se, että jo silloin ennen kesätyön alkua sanottiin, ettei tämä numeropalvelutoiminta varmaan kauan enää ole olemassa, mutta kyllä vaan ne ihmiset yhteystietoja vielä nytkin tarvitsee!”

”Minulla taas Isä oli töissä Telellä ja äiti se minullekin sanoi, että olisi hyvä hankkia joku kesätyö. Soitin ainakin neljä kertaa Telelle, en halunnut, että isä hommaa minulle työpaikan, mutta joka puhelussa korostin sukunimeäni, jotta se palkkaava henkilö ymmärtäisi, kuka olen! Neljännellä kerralla tärppäsi! Vähän epäilen, että isä on jossain käytävällä hänelle vinkannut, että Jaana on työnhaussa”, Jaana nauraa tarttuvaa nauruaan.

Teleltä Soneran kautta Fonectalle

Hetkinen nyt, miksi me Telestä puhutaan? Eikös tässä pitänyt Fonectasta olla kysymys? No, Tintin ja Jaanan tarina on samankaltainen kuin monen muun pitkän linjan fonectalaisen. Työ on pysynyt, firma ympärillä vain vaihtunut.

”Me oltiin siis molemmat Telian numeropalvelukeskuksessa, se muuttui Soneraksi, josta tuli Sonera Info Communications, joka lopulta irtaantui omaksi yrityksekseen, jonka nimeksi tuli Fonecta. Aluksi tehtiin töitä numeropalveluissa, eli etsittiin ihmisille yhteystietoja, kun he soitti ja niitä tarvitsi” Tintti valottaa.

”Meillä oli ihan ekoja tietokoneita, joista tietoa haettiin. Jostain kumman syystä Kankaanpään numerot eivät olleet koneella vaan ne piti hakea vanhanaikaisesta kortistosta! Auta armias sitä, joka oli laittanut jonkun kortin väärään paikkaan eikä se enää ollut aakkosjärjestyksessä! Me oltiin siihen aikaan valtion virkamiehiä ja vähän kuule itsestämme tärkeitä!” Tintti hihittää. Ne olivat eri aikoja ne.

Kiinnostuitko Fonectasta työpaikkana?

Katso avoimet työpaikat!

Onnen päivä vuonna 2002

”Aloitin vakituisesti Fonectalla vuonna 2002, eli silloin kun Fonecta perustettiin. Käytännössä meillä vaan firman nimi vaihtui, työpaikka ja työkaverit pysyivät samoina”, Jaana kertoo. ”Muistan sen päivän ikuisesti, sain meiltä vakituisen työpaikan ja samana päivänä sain myös tiedon, että olin päässyt opiskelemaan ammattikorkeakouluun. Se, mitä erityisesti olen Fonectalla aina arvostanut, on työn joustavuus. Olen voinut opiskella työn ohella ja hyvä palkka mahdollisti ensiasunnon ostamisen nuorella iällä – samana päivänä, kun sain sen vakkaripaikan ja pääsin opiskelemaan hain myös asuntolainaa ensiasuntooni!”

Pieneltä tauolta uusiin tehtäviin

Jos tie Fonectalle on Jaanalla ja Tintillä ollut samankaltainen, on urakehitys Fonectan sisällä sekin kulkenut samanlaista latua. Vuonna 2013 Jaana oli äitiyslomalla ja Tintti vuoden vapailla.

”Oikein harmitti, kun huomasin, että meille haettiin Poriin ”diginaista” vastaamaan Fonectan online-palveluista. Kouvolan numeropalvelupiste, jossa selviteltiin mm. reklamaatioita, suljettiin ja sen toiminta siirretiin Poriin. Niinpä meillä oli tarve uudelle tiimille, joka ottaisi vastuun tästä tekemisestä. Ajattelin että hitto, tämä on kyllä ihan minun paikkani!” Jaana muistelee.

”Olin loman aikana miettinyt, että vaikka pidin työstäni, olisi kiva tehdä jotain uutta ja uudenlaista, ja tämä uusi pesti olisi juuri sitä, mitä olin etsinyt. Laitoinkin jo äitiyslomalta rekrytoivalle henkilölle viestin vähän tyyliin ”paikka on minun” ja olisiko tämä viesti ollut vai mikä, mutta pääsin haastatteluun palattuani äitiyslomalta ja haastattelujen jälkeen sain paikan!” Jaana on silminnähden onnellinen vieläkin tästä muutoksesta, joka myös lopulta toi naisemme yhteen.

”Me oltiin Jaanan kanssa tutustuttu paremmin jo täällä Fonectan numeropalvelussa. Me istuttiin lähekkäin ja usein meillä oli samanlaiset työvuorot. Hiljaisina öinä tulee juteltua kaikki maailman asiat, varsinkin, jos työkaveri on avoin ja lähestyttävä, kuten Jaana!” Tintti kertoo. ”Minulla oli tässäkin samanlainen kokemus kuin Jaanalta. Pidin vuoden taukoa töistä ja mietin, että kaipaisin jotain vähän uutta. Jaanan piti palkata itselleen kollega ja hän tiesi, että minä olen sellainen ihminen, jonka kanssa on helppo tehdä töitä ja meillä kemiat pelaa.”

”En ikinä miettinytkään ketään muuta kuin Tinttiä tehtävään! Oli onni, että oli sellainen kollega, josta heti tiesi, että me saadaan yhdessä homma toimimaan” Jaana toteaa nauraen.

”Me autetaan sitä perusjamppaa”

Uusi työ oli innostavaa. Ensimmäistä kertaa haluttiin eriyttää yritysten asiakastuki kuluttaja-asiakkaiden asiakastuesta, ja tässä kohdassa Tintti ja Jaana astuivat kuvaan. Työnkuvaan kuuluivat kaikki Fonecta Calleriin ja Fonecta.fihin tulevat reklamaatiot ja palautteet, mutta iso osa työtä oli myös eri alustojen kehitystyö ja eri kehitysprojektit kuten vaikkapa työ Fonecta Callerin kehitystiimin kanssa.

”Me autetaan sitä perusjamppaa käyttämään meidän tuotteita. Jos vaikka Fonecta Caller ei toimi, niin me selvitetään, miksei se toimi ja viestitään asiakkaalle, kun ongelma on ratkaistu. meidän työnkuva on myös jatkuvasti laajentunut, yhdessä vaiheessa kuvaan tulivat mukaan Fonectan Kartat, joita me ylläpidetään ja varmistetaan, ettei sieltä puutu mitään. Lisäksi vastataan meidän someaspasta, eli vastaillaan asiakkaiden somessa esittämiin kysymyksiin ja kommentteihin” Jaana ja Tintti avaavat työnkuvaansa.

Tämä on kauniin ystävyyden alku

”Meidän ystävyys oikeastaan alkoi siitä, kun meistä tuli kahden hengen tiimi. Toki oltiin tiedetty toisistamme jo pitkään ja oltiin oltu yhteisissä tiimitapahtumissa ja tutustuttu lähemmin siinä, kun istuttiin vierekkäin, mutta tässä vaiheessa voi sanoa, että hitsauduttiin yhteen”, naiset kertovat kuin yhdestä suusta.

”On ollut maailman ihaninta tehdä töitä yhdessä. Ei ole muuta kuin hyvää sanottavaa toisessa. Saat tehdä päivittäin tehdä töitä sun ystävän kanssa, joka ymmärtää kaiken mitä sä sanot, onhan se unelma”, Jaana hieman liikuttuu Tintin kauniista sanoista. ”Ihan samat sanat takaisin!” hän huoahtaa ja hymyilee.

Tintti on minua rohkeampi” Jaana jatkaa. ”On ollut hienoa, kun ei ole tarvinnut jännittää uusia asioita, kun ollaan saatu jakaa ne kaikki yhdessä. Tintti on meistä ollut se järjen ääni. Mutta turha olisi ollutkaan jännittää, meidät on otettu lämpimästi joka paikassa vastaan, ollaan saatu ihanaa palautetta kaikilta ja kaikki on toivottaneet tervetulleiksi ja yhteistyö on ollut hyvää.”

”Se me kyllä ikuisesti muistetaan, kun lähdettiin ensimmäistä kertaa Helsinkiin työmatkalle. Meitä jännitti molempia tosi paljon ja oltiin yhdessä lähdössä aamujunalla. Meillä oli sattumalta melkein samanalaisen asut, mustat housut ja bleiserit ja tummansiniset paidat. Pasilan asemalla käytiin vielä varmistamassa aseman naistenhuoneessa, että kaikki oli kunnossa. Helsingin konttorilla sitten huomattiin, ettei olisi tarvinnut niin paljon panostaa, porukka oli tosi rentoa ja mukavaa. Sen jälkeen ei ole enää jännittänyt eikä ole tarvinnut pukeutua pikkutakkiinkaan!” naiset hihittävät.

Fonecta perustettiin 20 vuotta sitten 27.3.2002, kun Sonera Info Communications siirtyi yrityskaupassa pääomasijoittaja 3i:lle ja sai henkilöstön nimikilpailussa nimekseen Fonecta. Nimi Fonecta syntyi sanojen Phone ja Connect -yhdistelmästä, olihan Fonectan päätoimialana numeropalvelut ja puhelinluettelot. 20-vuotisen uransa aikana Fonecta on muuttunut täysin digitaaliseksi markkinointitaloksi, joka tarjoaa yli 30000 yritysasiakkaalle tuloksellisia digimarkkinoinnin palveluja. Artikkeli on osa Fonectan 20-vuotisjuhalvuoden juttusarjaa.