Shopify vai WooCommerce?

11.11.2022 | Lukuaika 5 min

Mikä on paras verkkokauppa-alusta?

Maksupalveluntarjoaja Paytrailin vuosittaisen ”Verkkokauppa-alustat Suomessa” -raportin mukaan Shopify on kasvattanut markkinaosuutta myös Suomessa. Vuoden 2021 raportin mukaan markkinaosuus on 12,5 % (vuonna 2020 6,5 %). Markkinaosuus on silti vielä merkittävästi pienempi kuin WooCommercen (19 %), mutta nousu on merkittävää. Kirjoitimme vertailua näiden alustojen välillä mahdollisimman objektiivisesti, sillä Fonectan valikoimasta löytyy molemmat verkkokauppa-alustat ja tavoitteenamme on löytää aina kullekin asiakkaalle paras alusta.

Kirjoitimme vertailua näiden alustojen välillä mahdollisimman objektiivisesti, sillä Fonectan valikoimasta löytyy molemmat verkkokauppa-alustat ja tavoitteenamme on löytää aina kullekin asiakkaalle paras alusta.

Kyseessä on kaksi hyvin erityyppistä verkkokauppa-alustaa ja molemmilla voi tehdä vaikka millaisia toteutuksia sekä liiketoimintaa. Shopify on SaaS-palvelu ja WooCommerce on avointa lähdekoodia, jota voit jatkokehittää. Eroa voi auttaa ymmärtämään kun ajattelet, että Shopifyssä olet vuokralla ja yhdellä hinnalla saat kaiken ja WooCommercessa omistat ratkaisun, mutta toisaalta vastaat huolloista.

Käyttöönoton nopeus ja helppous

Shopifyn saat käyttöösi tarvittaessa jopa tunneissa. Toki kunnollisen ja huolitellun kaupan pystyttämiseen on hyvä varata hieman enemmän aikaa. Palvelin sisältyy hintaan ja sinun ei tarvitse huolehtia juurikaan tietoturvapäivityksistä.

WooCommercen kanssa tarvitset palvelintilan ja enemmän koodiosaamista.

Jos haluat kaupan nopeasti pystyyn kallistuu vaaka Shopifyn puolelle.

Verkkokaupan käyttäminen

Molemmat alustat tarjoavat hyvät työkalut sisällön hallintaan erityisesti tuotteiden osalta. WooCommerce on monipuolisempi alusta muiden sisältöjen (blogit, muut sivut) kanssa. Shopifyn verkkokauppiaan käyttöliittymät puolestaan ovat yksinkertaisemmat.

Jos sinulla on sisältöjä paljon niin valitse WooCommerce, muutoin Shopify.

Jatkokehitys

Molempiin alustoihin löytyy tuhansia applikaatioita tai lisäosia, joilla saa käyttöön uusia toiminnallisuuksia. WooCommercen pluginit ovat lähtökohtaisesti hieman edullisempia kuin Shopifyn. Shopifyn applikaatioiden käyttöönotto puolestaan on hieman helpompaa kuin WooCommercen.

WooCommerce on avointa lähdekoodia ja täysin räätälöitävissä, joten sen kehittämisessä ei tule rajat vastaan. Shopifyssä kehitystyö on rajoitetumpaa.

WooCommercelle löytyy myös enemmän tekijöitä, joten jos nykyisen kumppanisi kanssa toiminta ei onnistu niin uuden kumppanin löytäminen on helpompaa.

Jatkokehityksen kannalta WooCommerce on monipuolisempi.

Hinnoittelu

Arvostatko matalampaa käyttöönottokustannusta vai ennustettavampia kuukausittaisia kuluja? Tämä on avainkysymys kun verrataan hinnoittelua. Shopify voi olla käyttöönottokustannuksiltaan edullisempi ja myös kuukausimaksujen osalta, mutta kun volyymit kasvavat niin komissiot ja kalliimmat applikaatiot nostavat kuukausittaisia kustannuksia.

Tasapeli. Lopulta hinnat voivat olla todella lähellä toisiaan.

Integraatiot

Molemmissa alustoissa on olemassa rajapinnat, joten integraatiot eri järjestelmiin onnistuvat. WooCommercen rajapinnat ovat tarvittaessa hieman muokattavammat, joka antaa toteutukseen enemmän mahdollisuuksia, joten tässä valinta kohdistuu WooCommerceen. On tärkeää kuitenkin huomioida, että molemmat saadaan käytännössä integroitua järjestelmään kuin järjestelmään ja molempiin löytyy myös plugand play integraatiota (harvemmin tosin ERP-järjestelmiin).

WooCommerce

B2B-verkkokauppa

B2B-verkkokaupassa korostuvat yleensä 1) asiakkaiden omat hinnat ja valikoimat, 2) integraatiot eri järjestelmiin ja 3) mahdollisuus räätälöidä alustaa omien prosessien vaatimusten mukaisesti. Nämä ovat WooCommercen vahvuuksia, toki esimerkiksi asiakaskohtaiset hinnat vaativat lisäosan, vakiona ei näitä WooCommercessa ole. Shopifyllä pystyt myös tekemään tukkuverkkokaupan, mutta käytännössä tarvitset Shopify Plus tasoisen tilin (+2000$ / kk) ja silti räätälöitävyys on huomattavasti heikompaa kuin WooCommercessa.

WooCommerce on B2B-verkkokaupassa selkeä voittaja.

Kivijalka

Molemmat alustat sopivat kivijalkaliikkeen verkkokaupparatkaisuksi. Varsinkin pienemmissä kivijalkaliikkeissä usein myydään samasta varastosta sekä verkkokaupassa, että myymälässä. Tästä syystä kivijalkaliikkeissä korostuu kassan ja verkkokaupan integroitavuus vähintään saldojen osalta. Kassaintegraatiot mahdollistavat myös myymäläsaatavuuden näyttämisen tuotesivulla. Molempiin verkkokaupan alustoihin on mahdollista tehdä integraatio kassan ja verkkokaupan välille.

Tämän lisäsi Shopify tarjoaa omaa mobiililaitteilla toimivaa Shopify POS -kassaansa (89 $ / kk / toimipiste), joka tietysti integroituu Shopify-verkkokauppaan ja saat molemmat ”yhdestä paikasta”. Myös WooCommerceen on saatavilla kolmansien osapuolten kassaratkaisuja, joissa on plug & play tyyppinen kassaintegraatio.

Oman kassan takia vaaka kallistuu napsun Shopifyn puolelle.

Toimitustavat ja maksutavat

Molempiin alustoihin saa otettua käyttöön kaikki yleisimmät kotimaassa ja ulkomailla käytettävät toimitustavat ja maksutavat.

Molemmissa alustoissa voidaan myös tehdä lähes kaikkien yleisimpien logistiikkakumppaneiden esimerkiksi toimitusten käsittelyt massana ja valitsemalla oikeat applikaatiot / lisäosat myös tulostaa esimerkiksi pakettikortit kerralla. Toimitustapoja muun muassa: Posti, Matkahuolto, DB Schenker, UPS, DHL jne.

Lähes kaikilla maksupalveluntarjoajilla on olemassa applikaatiot/lisäosat, joilla saadaan heidän maksutapansa käyttöön helposti. Esimerkkeinä maksutavoista: Paytrail, Visma Pay, Klarna, Stripe, Paypal jne.

Tasapeli.

Riippumatta siitä, että valitsetko verkkokauppa-alustaksesi sitten WooCommercen vai Shopifyn, teet todella hyvän ratkaisun. Alustat ovat olleet olemassa jo pitkään ja ei ole näköpiirissä, että ne olisivat häviämässä. Näiden kahden alustan markkinaosuus tätä artikkelia kirjoittaessa on yhdessä lähes 50 % kansainvälisesti ja yli 30 % myös Suomessa. Se kertonee jo paljon alustojen toimivuudesta.

Molemmat ovat moderneja alustoja, jotka kehittyvät jatkuvasti sekä skaalautuvat tarvittaessa kymmenien miljoonien verkkokauppaliikevaihtoon. Molempiin saa käytännössä rajattomasti tuotteita ja ominaisuuksia liiketoiminnan kasvaessa.

Tsemppiä alustan valintaan! Ota yhteyttä jos tarvitset apua tai toteuttajaa!

Molemmat ovat moderneja alustoja, jotka kehittyvät jatkuvasti!

Shopify vs. WooCommerce – kumpi verkkokauppa-alustaksi?

Tee nopea testi